ABOUT US

front-slcp-adjusted.jpg

Bidang bahasa di Universiti Utara Malaysia (UUM) mula bertapak seiring dengan penubuhan Universiti pada tahun 1984 menerusi Sekolah Bahasa dan Pemikiran Saintifik. Sejak 1984, pusat pengajian ini telah mencatatkan beberapa fasa perkembangan dan penempatan staf yang merangkumi Sekolah Sains Kognitif dan Pendidikan (2000), Fakulti Komunikasi dan Bahasa Moden (2003), Pusat Bahasa (2008), Jabatan Pengajian Bahasa, Pusat Pengajian Pendidikan dan Bahasa Moden (2011) dan Pusat Pengajian Bahasa, Tamadun dan Falsafah (SLCP) (2016-kini).

Bertunjangkan dua jabatan utama, iaitu Jabatan Bahasa dan Linguistik dan Jabatan Tamadun dan Falsafah, kini SLCP menawarkan empat (4) program sarjana muda, empat (4) program sarjana dan Ph.D, selain kursus teras, elektif, persediaan, jangka pendek, terjemahan dan penyuntingan kepada pelajar tempatan dan antarabangsa

Be a centre of excellence in the areas of language, civilisation and philosophy